Σάββατο, Φεβρουαρίου 23, 2008

"φίλιππα, ο καφές σου έχει παγώσει" ή αλλιώς, oscar ομοιοκαταληξίας

με αφορμή το post των δραπετών αν θα μπορούσα τον πλιάτσικα να άλλαζα να πω και γω κάτι που σκεφτόμουν από καιρό.

την είδα πάλι στους όχθες του βόλγα
που ένας στρατιώτης τη φώναξε όλγα

ομοικαταληξία βόλγα-όλγα; δηλαδή, σοβαρά; δεν είναι ανέκδοτο; μιας και είναι και περίοδος οσκαρολογίας προτείνω λοιπόν μια νέα κατηγορία για τα όσκαρ, το όσκαρ χειροτερης ομοιοκαταληξίας. προτείνω δε να το λέμε και "όσκαρ βόλγα-όλγα".

όχι αν έχετε κάτι καλύτερο (χειρότερο) για το όσκαρ να μου πείτε. και μην ακούσω τίποτα του στυλ:
- ναι, καλύτερος είναι δηλαδή ο στίχος "τα μάτια σου με καίνε γιατί είσαι μανεκένε";
άμα χρειάζεται να πέσουμε τόσο χαμηλά για να συγκρίνουμε τη συγκεκριμένη ομοιοκαταληξία, τότε νομίζω γιού γκετ μάι πόιντ.

να πω πάντως ότι αν και με τη στιχουργική του πλιάτσικα έχω ξενέρωσει σφόδρα καιρό τώρα, το συγκεκριμένο τραγούδι έκρυβε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη:
αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα
θα ξαναέβαφα γαλάζια τη θάλασσα

αν και έχει γίνει σούπα πια (όπως παρατηρεί και ο φίλτατος δραπέτης sroutz), δεν παύει να ήταν (sic) μια ευχάριστη έκπληξη.

και εδώ η συνέχεια..

Τετάρτη, Φεβρουαρίου 20, 2008

printf( "δεν την παλεύω\n" );

- το καλό:
via [kitnis]

- το χαζό:

ena> bzit
dyo> υο
dyo> σε αγόρασα (παρεπιπτόντως)
ena> κάνε μας από ένα γιο!
dyo> στο λέω για να μη βρεθείς προ εκπλήξεως
ena> (ημιζ)
dyo> (ναι)
ena> εσύ δεν ήσουνα (και καλά) κατά του facebook, κλπ;
dyo> ναι
dyo> αλλα τωρα κανει κρυο

- και το άσχετο:
via [paparazzi]

και εδώ η συνέχεια..

Πέμπτη, Φεβρουαρίου 14, 2008

το νεαρόν της ηλικίας

- πώς σου φάνηκε η εκλογή;
- πολύ ελπιδοφόρα. πραγματικά ιστορική.
- και με εντυπωσιακή λαϊκή αποδοχή ήδη.
- ε, μα, σε τέτοιο τοπίο σήψης, πού αλλού να ακουμπήσει η χώρα;
- όμως και το "σύστημα" διόλου εχθρικό, θα έλεγα. είδες προχθές πώς έλαμπαν η όλγα, ο τσίμας και ο πρετεντέρης;
- χωριό που φαίνεται, αγαπητέ μου. τι να λέμε τώρα..

η συνέχεια στο δροσερότατο άρθρο του κώστα ράπτη το νεαρόν της ηλικίας (4). εμένα πολύ με άρεσαν και τα προηγούμενα της σειράς, αν και τα εκτιμά κανείς παραπάνω όταν τα γεγονότα που σχολιάζουν είναι πρόσφατα. ρίχτε μην ματιά και στο (3).

και εδώ η συνέχεια..

Τρίτη, Φεβρουαρίου 12, 2008

warning: i am sick while writing. i hope i don't get you sick

πάντα το είχα απορία αν κάποια από τα "αστεία -- βγαλμένα από τη ζωή" που κυκλοφορούν στο ιντερνέτ (sic) είναι όντως βγαλμένα από τη ζωή. πχ οι κλασσικές φωτογραφίες από γραπτά και τεστ μαθητών/φοιτητών όπως το παρακάτω:


πριν κάμποσο καιρό όταν διόρθωνα κάτι εργασίες διάβασα τη γαμάτη προειδοποίηση στην αρχική σελίδα:


δε ξέρω ακριβώς γιατί αλλά πολύ με άρεσε. μάλλον μου φάνηκε χαριτωμένο -- με την καλή εννοια [ala λαζόπουλος].

και το ερώτημα που με παιδεύει είναι το εξής. τη φωτογραφία την πήρα με το κινητό μου, όχι για να βγάλω έκτακτο ανακοινωθέν, αλλά γιατί μου άρεσε και ήθελα να το κρατήσω σαν εικόνα. τελικά την κυκλοφόρησα όμως (εδώ). μαλακία; αν πχ κυκλοφορούσε τρελλά (sic) και τύχαινε να τη δει ο φοιτητής δε θα ήταν λίγο αισχρό; από την άλλη, μήπως θα γούσταρε κι όλας;

και εδώ η συνέχεια..

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2008

ένα μέτρο για το μετρό, μια μετροσκόπηση σε άλλες πρωτεύουσες, και ένα αυτοσχέδιο θεατρικό (mini)


ένα μέτρο για το μετρό, το μίνι-ιστορικό:
- ανακοινώνεται ότι το αθηναικό μετρό αρχίζει να λειτουργεί δοκιμαστικά και μετά τα μεσάνυχτα παρασκευές και σάββατο από 1η φεβρουαρίου και για δύο μήνες.
- το νεό ωράριο δεν εφαρμόζεται εξαιτίας αντιδράσεων των εργαζομένων οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας.
- τελικά το μέτρο για το μετρό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από σήμερα δοκιμαστικά.

φαντάζομαι δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν. δε ξέρω δυστυχώς τις λεπτομέριες του μέτρου και πώς θα καλυφθεί ο επικείμενος φόρτος εργασίας. από την άλλη καλώς χαρήκαμε και όσοι επιβάτες χαρήκαμε με την επέκταση του ωραρίου. το θέμα τώρα είναι ότι το μέτρο-μετρό θα λειτουργήσει δοκιμαστικά και ελπίζω τα πρώτα δείγματα από αυτούς τους δύο μήνες να τα επεξεργαστεί σωστά το υπουργείο μεταφορών.

από την εποχή των ολυμπιακών το 2004 που είχε γίνει μια ανάλογη επέκταση του ωραρίου λέγαμε άντε να δούμε μήπως κάποια στιγμή λειτουργεί μόνιμα το μετρό και μετά τα μεσάνυχτα. ευκαιρία λοιπόν τώρα να χρησιμοποιήσουμε το μετρό και να αποδείξουμε ότι η μόνιμη επέκταση του ωραρίου θα χαροποιούσε ένα σημαντικό ποσοστό των αθηναίων.

όπως και να έχει είπα να ρίξω μια ματιά στο ωράριο του μετρό σε άλλες πρωτεύουσες-μητροπόλεις της ευρώπης (και δυο bonus στην άλλη μεριά του ατλαντικού). είναι λοιπόν πρωτοποριακό, παράλογο, ή αυτονόητο να θέλουμε να λειτουργεί το μετρό και μετά τα μεσάνυχτα;

η μετροσκόπησις (εξίσου μίνι):

- berlin u-bahn (γερμανία)
οι περισσότερες γραμμές λειτουργούν και όλη τη νύχτα αλλά με πιο αραιά δρομολόγια. εδώ το επίσημο site της bvg και εδώ τα 24ωρα δρομολόγια όλων των μεταφορικών μέσων στο βερολίνο.

- paris metro (γαλλία)
το μετρό λειτουργεί περίπου 05:00-01:00am κάθημερινά και μια ώρα παραπάνω παρασκευές και σάββατα. εδώ το επίσημο site της ratp και εδώ το σχετικό άρθρο στη wikipedia.

- london underground (αγγλία)
οι γραμμές λειτουργούν περίπου 04:30-01:30am. εδώ τα δρομολόγια για όλες τις γραμμές από το επίσημο site και εδώ το σχετικό άρθρο στη wikipedia.

- roma metro (ιταλία)
το μετρό λειτουργεί καθημερινά 5:30am-23:30pm και 5:30-01:30am παρασκευές και σάββατα. οι πληροφορίες από το urbanrail, καθότι δε βρήκα τίποτα στα αγγλικά στο επίσημο site.

- madrid metro (ισπανία)
το μετρό λειτουργεί 06:00-01:30am όλη τη βδομάδα. οι πληροφορίες και πάλι από το urbanrail, καθότι δε βρήκα τίποτα στα αγγλικά στο επίσημο site.

- new york city subway (ηπα)
το μετρό λειτουργεί όλες 24ώρες όλες τις μέρες του χρόνου, εδώ το σχετικό άρθρο στη wikipedia.

- toronto subway (καναδάς)
το μετρό λειτουργεί περίπου 6:00-1:30am εκτός από την κυριακή που ξεκινά στις 9am. εδώ το επίσημο site που έχει τις πληροφορίες για το τελευταίο τρένο για κάθε σταθμό.

στις πραπάνω πόλεις λοιπόν που κοίταξα για τη μίνι-μετροσκόπηση, το μετρό λειτουργεί μέχρι τη 01.30am ή και παραπάνω τις παρασκευές και τα σάββατα. για την ακρίβεια με μόνη εξαίρεση τη ρώμη το μετρό λειτουργεί καθημερινά μέχρι τη 01:00am ή και παραπάνω.

σε άλλες πρωτεύουσες μπορεί βέβαια το μετρό να μη δουλεύει καθόλου μετά τα μεσάνυχτα, αν και θα υπέθετα ότι την παρασκευή και το σάββατο το μετρό λειτουργεί πιο αργά από ό,τι τις καθημερινές. να πούμε επίσης ότι το μετρό αποτελεί μόνο ένα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πως σε πολλές από τις παραπάνω πόλεις όταν δε δουλεύει το μετρό, υπάρχουν (πιο αραιά) δρομολόγια με λεωφορία που καλύπτουν μέρος των διαδρομών.

όπως και να έχει, νομίζω ότι η παραπάνων μίνι-μετροσκόπηση είναι ένα καλό δείγμα για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

και κλείνουμε τη σημερινή εκπομπή μας με ένα ενδιαφέρον ιμπροβαιζέισιον-flash mob από τους φίλτατους improv everywhere.

ένα αυτοσχέδιο θεατρικό (μίνι-μάξι):

σε έναν κεντρικό σταθμό τρένου στην αμερική ένα μεγάλο μέρος των επιβατών που κινούνται στο εσωτερικό του σταθμού ξαφνικά μένει ακίνητο σαν να σταμάτησε ο χρόνος.



*η φωτογραφία στην αρχή του post via [contra]

και εδώ η συνέχεια..

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2008

crash test: online τηλεοπτικές ειδήσεις στα ελληνικά κανάλια

τον τελευταίο καιρό βλέπω συχνά το 10-λεπτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του skai τα μεσάνυχτα το οποίο μπορεί κανείς να δει όποτε θέλει από το skai.gr πατώντας στο "νέα - τελευταία ενημέρωση".

με αφορμή αυτό και μόνο, το online 10-λεπτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων (το τονίζω γιατί σαν concept με εκφράζει απόλυτα: και online, και 10-λεπτο, και τηλεοπτικό), άρχισα να βλέπω και νέα από το site του skai και να διαβάζω και άρθρα συχνά-πυκνά.

από τα πολύ ευχάριστα features του site είναι ότι όταν κάποιο άρθρο αναφέρεται σε κάτι για το οποίο υπάρχει και σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ, μπορεί κανείς να δει το συγκεκριμένο κομμάτι του δελτίου που υπάρχει το ρεπορτάζ πατώντας στη χαρωπή τηλεορασίτσα που συνοδεύει το κείμενο:  

το site έχει και ένα ωραιότατο online αρχείο με όλα τα ρεπορτάζ ανά κατηγορία (κόσμος, πολιτική, σπορ, κτλ) αλλά και όλα τα επεισόδια από διάφορες ενημερωτικές (και μη) εκπομπές όπως πχ οι νέοι φάκελοι και η ελληνοφρένεια. τέλος, μπορεί κανείς να δει και το live πρόγραμμα πατώντας στο "live τηλεόραση" από την κεντρική σελίδα.

όσο να το κάνουμε με ψιλοξάφνιασε η οργάνωση αυτή και είπα να ρίξω μια ματιά να δω αν και άλλοι σταθμοί έχουν κάνει κάτι παρόμοιο. με μια πρόχειρη ματιά (και όπως φανταζόμουν) τα υπόλοιπα κανάλια (με μία μικρή εξαίρεση) δεν έχουν τίποτα σχετικό στα site τους. συγκεκριμένα η πρόχειρη αναζήτησή μου έδειξε τα εξής:

skai
online εκπομπές: κεντρικό δελτίο ειδήσεων, τελευταία ενημέρωση, πρόγνωση καιρού, ρεπορτάζ και εκπομπές ανά κατηγορία, κτλ όπως είπαμε και παραπάνω.
live stream: [εδώ] (το οποίο δε δουλεύει όμως συνέχεια)

mega
online εκπομπές: [mega γεγονότα]
live stream: όχι

ant1, alpha, star, alter
online εκπομπές: καμία
live stream: όχι

και τώρα τα βραβεία της εκπομπής μας.

- το oscar καγκουριάς πάει στον ant1 που έχει google ads στο site του.
- το oscar ζήτω-οι-online-ειδήσεις-σε-10-λεπτά πάει στον skai για προφανείς λόγους.
- το oscar σκουντούφλης πάει πάλι στον skai που έχει ακόμα πρώτη μούρη τη live αναμετάδοση του αγώνα ρεάλ-παναθηναϊκού ("η μάχη της ευρωλίγκας") ενώ και ο αγών έχει παιχτεί και ρεπορτάζ-άρθρα έχουν ανεβεί στο site (ε, μη νομίσετε ότι όλα δουλεύουν και στην εντέλεια).
- το oscar χαχανούλης πάει επίσης στον skai για το παιχνιδιάρικο όνομα που έχει το folder με τα γραφικά του site (Grafikoulia) στο οποίο βρίσκεται και η τηλεορασίτσα που χρησιμοποίησα παραπάνω.

και εδώ η συνέχεια..