Τετάρτη, Ιανουαρίου 09, 2013

Προντακτίβιτι (productivity)

Ένας φίλος μου έστειλε αυτό το οποίο περιγράφει more or less τι τραβάνε οι tenure-track ακαδημαϊκοί ώστε να αξιοποιούν κάθε παραγωγικό δευτερόλεπτο της μέρας.

Ιδού οι πρώτες μου σκέψεις στο mail που απάντησα:

Λίγο intense ο τύπος αλλά τουλάχιστον σχετικά με τα εργαλεία καλά τα λέει, και τυχαίνει να χρησιμοποιώ και τα περισσότερα από αυτά που αναφέρει. Όσον αφορά σε αυτά, έχω να προσθέσω τα GoogleDocs που πραγματικά περνάνε το online collaboration σε άλλο επίπεδο.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι πρόσφατα τα χρησιμοποίησα για i) ένα workshop proposal το οποίο γράψαμε παράλληλα on-the-fly με δυο τύπους μέσα σε δυο μέρες ii) spreadsheets και ένα pre-proposal για ένα FP7-IP που ετοιμάζουμε (!), τα οποία αρχεία κάναμε edit 5-10 άτομα ταυτόχρονα over Skype.

Τέτοια εργαλεία βέβαια δεν είναι για να βοηθήσουν την έρευνα αυτή καθεαυτή αλλά για να ελαχιστοποιήσουν το χρόνο που χάνεις για να κάνεις πράγματα τα οποία θεωρείς εύκολα. Η παγίδα είναι το "Σιγά, ένα δευτερόλεπτο μου παίρνει να κάνω το Χ". Aν γίνεται να μπαίνουν τα labels στα mail αυτόματα, δεν είναι χάσιμο χρόνου να τα βάζεις με το χέρι; Now apply this to everything.

Τέλος, το μόνο που έχω να προσθέσω από θέμα έρευνας είναι ο πίνακας. Απλά δε γίνεται χωρίς πίνακα. Τέλος. Ούτε χαρτιά, ούτε μολύβια, ούτε τετράδια. Πίνακας. Και πρέπει να είσαι και όρθιος. Μόνο έτσι μπαίνουν σε σειρά οι σκέψεις ;-)

P.S. Δε ξέρω αν συμφωνώ με το web surfing ban. Είναι σίγουρα καλύτερο να κάνεις μια βόλτα έστω και γύρω το τετράγωνο για να αλλάξεις παραστάσεις και να νομίζεις μετά ότι είσαι ανανεωμένος για έρευνα και δουλειά, αλλά και το web surfing καλό είναι. Αλλιώς πώς θα μάθεις τα πάντα για 3D printing, bitcoin, gamedev, novel UIs, android development, augmented reality, alternative reality games, the latest from YCombinator, τα νέα του athens startup scene και άλλα τέτοια; Μου άρεσε το mail experience. Πάω να το κάνω post κάπου. Όβερ