Δευτέρα, Δεκεμβρίου 12, 2005

κωλοκαίρι* μάθημα πρώτο: windchill


έχει ένα απίστευτο ήλιο σήμερα και μου έφτιαξε τη νυσταγμένη μου διάθεση. ο ήλιος είναι πάντα καλός.. εκτός αν χρειάζεται να βγεις από το σπίτι. ναιναι. και αυτό γιατί όταν το χειμώνα έχει ήλιο, σημαίνει ότι έχει και πιτσόκρυο:

if ήλιος then πιτσόκρυο

απλά τα πράγματα. όταν έχει ήλιο, δεν έχει σύννεφα. όταν δεν έχει σύννεφα, δεν υπάρχει αυτό το προστατευτικό στρώμα που βοηθάει την κατάσταση και ως άλλο φαινόμενο θερμοκηπίου κρατά τη θερμοκρασία σε επίπεδα πιστευτά. όταν καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται λοιπόν ο αρκτικός άνεμος έχει άμεση επαφή με το χώρο που ζούμε και αναπνέουμε και απλά δεν υπάρχει σωτηρία.

τι σημαίνουν όλα αυτά όμως; σημαίνει ότι το -12 του τορόντου σε σχέση με το +11 της αθήνας είναι απλά ενδεικτικό. το αληθινό κρύο που νιώθεις αν βγεις να περπατήσεις έξω στη λιακάδα είναι τσουχτερότερο γιατί φυσάει κιόλα και το κρύο που νιώθεις πάνω σου είναι παραπάνω. το windchill ποσοτικοποιεί αυτό ακριβώς το φαινόμενο και δίνει το πραγματικό πιτσόκρυο σε βαθμούς κελσίου, ήτοι τους βαθμούς που θα έπρεπε να κάνει χωρίς να φυσάει ώστε να νιώθεις το ίδιο κρύο πάνω σου τώρα που φυσάει. περισσότερα στο επίσημο καναδικό weatheroffice. όπως λοιπόν βλέπουμε στα δεξιά μας, στη σύγκριση για το κρύο που κάνει στην αθήνα και στο τορόντο σήμερα τα νουμεράκια που πρέπει να συγκρίνουμε είναι -20 και +11.

(*) κωλο-καίρι (το) ουσ. 1. η εποχή εκείνη που χαρακτηρίζεται από την πρώτη εμφάνιση πιτσόκρυου (βλέπε λέξη) και διαρκεί μέχρι να λιώσουν και τα τελευταία suburbian χιονάκια. κατά το wikipedia, στον ευλογημένο τόπο του τορόντο, η περίοδος αυτή ταυτίζεται συνήθως με το ευρωπαϊκό φθινόπωρο, χειμώνα, άνοιξη και αρχή καλοκαιριού. "γιαγιά! ξύπνα! ήρθε το κωλοκαίρι!" 2. (μτφ.) η χαρά των ρακούν. βλέπε επίσης 'κωλο-καιριάζει'.
κωλο-καιριάζει ρ. απρόσωπο. η έλευση του κωλοκαιριού. "πω, πω, κωλοκαίριασε πάλι.."

ιδού και ο επίσημος ύμνος του κωλοκαιριού (tm)

1 σχολιάκι:

Beta Blank είπε..

γι'αυτό όχι φτυάρια... ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

Σε καλό να μου βγει :))))))