Παρασκευή, Φεβρουαρίου 23, 2007

alternative reality games ή αλλιώς "το κυνήγι θησαυρού, η χαρά της συνομωσίας, και η ανθρώπινη φύση"


alternative reality games: συνομωσίες ειδικά σχεδιασμένες για αυτούς που θα ψάξουν να τις βρουν. παιχνίδια για μεγάλους ή απλά για αυτούς που είναι αρκετά μεγάλοι ώστε να μπορούν να κάνουν σοβαρές τρέλες, όπως να σκάβουν για ένα χαμένο κύβο σε ένα πάρκο εκτός πόλης ή να ψάχνουν σε τηλεφωνικούς καταλόγους, sites και emails, πληροφορίες για κάποια άγνωστη δολοφονία που παρέμεινε ανεξιχνίαστη -- μέχρι τώρα.

αρχικά, συνομωσίες τόσο καλά κρυμμένες ώστε να μοιάζουν πραγματικές. η αρχή του νήματος διακριτική, ένα μύνημα σε μια αφίσα ή ένα τρέιλερ, η πλοκή πολύπλοκη όπως κάθε μυστήριο που σέβεται τον εαυτό του. το επόμενο βήμα όχι πάντα εύκολο, με διεξόδους που είναι δυνατό να βρει κανείς μόνο μετά από ομαδικό ψάξιμο, παιχνίδισμα, αλλά και ανταλλαγή email με χαρακτήρες-κλειδιά του μυστηρίου, τηλέφωνα και μυνήματα σε τηλεφωνητές, επισκέψεις σε πραγματικούς χώρους.

η συνομωσία επιβεβαιώνει τη σκοτεινή φύση της εκνευριστικά και ανακουφιστικά σε κάθε βήμα αφήνοντας τα πάντα ανεπιβεβαίωτα ακολουθώντας πιστά το (εντυπωσιακά λιτά) έξυπνο mantra: the game would never admit it was a game.

η περίοδος της αθωότητας όμως κρατάει λίγο (αλλιώς δε θα'ταν περίοδος αθωότητας άλλωστε). οι παίκτες φτάνουν στο τέρμα και η αλήθεια αποκαλύπτεται. το κόλπο ήταν προσχεδιασμένο, τα στοιχεία ψεύτικα, και μάλιστα η όλη φάση ήταν μέρος μιας εναλλακτικής μορφής διαφήμισης για την ταινία στην οποία βρήκες το αρχικό clue, τα μέρη που επισκέυτηκες (δυκτιακά ή πραγματικά), το αποσμητικό του δολοφονημένου.

και τί με αυτό;

αντί για το υπέρτατο ξενέρωμα, απολαμβάνεις τη στιγμή που το κυνήγι του θησαυρού έφτασε στο τέλος του και αναπολείς ήδη την περσόνα που υποδύθηκες πείθοντας τον εαυτό σου ότι μπορεί πράγματι να υπάρχει κάποιο μυστήριο το οποίο λύνεις σιγά-σιγά.

ναι οκ, αλλά μετά το λύκειο τι;

όχι μόνο δε ξενέρωσε ο κόσμος, ήθελε κι άλλο. πώς όμως να ψάξεις για συνομωσίες όταν πλέον ξέρεις ότι είναι προσχεδιασμένες; τον ψυχίατρο μπορείς να τον παίξεις ουσιαστικά μόνο μια φόρα (όσοι δεν κατάλαβαν τι λέει αυτή η πρόταση, ίσως μια μέρα σε κάποιο πάρτυ καταλάβουν).

έτσι, πλέον το πράγμα μεγάλωσε, πέρασε στην εφηβεία και είναι arguably μια νέα μορφή ψυχαγωγίας. ακολουθώντας μια "this is not a game (tinag)" αισθητική μεν αλλά διαφημίζοντας την πραμάτεια τους δε, πολλά παιχνίδια εναλλακτικής πραγματικότητας αναζητούν παίκτες είτε για τη μηνιαία συνδρομή, είτε γιατί είναι μέρος μιας διαφημιστικής καμπάνιας, είτε γιατί απλώς κάποιοι άνθρωποι γουστάρουν να φτιάχνουν ιστορίες.

όσο για το πόσο της μόδας είναι, μαθετε λοιπόν ότι τόσο τα halo2 και vista της microsoft, όσο και το artificial intelligence του spielberg και η σειρά lost διαφημίστηκαν μέσα από τέτοια μεγάλης κλίμακας alternative reality games. επίσης, η jane mcgonigal μια δυνατή προσωπικότητα στο νέο χώρο τόσο ακαδημαικά όσο και πρακτικά καθότι πίσω από την οργάνωση μερικών από τα παραπάνω alternative reality games, ήταν μέσα στους top innovators under 35 της χρονίας που πέρασε από το mit technology review magazine. επίσης, μια ματιά να ρίξει κανείς σε μερικά από τα forum για συζήτηση και συνεργασία σε alternative reality games, είναι ξεκάθαρο ότι σημαντικό μέρος της διασυνδεμένης κοινωνίας έχει περάσει μια βόλτα (και ένα άλλο έχει κολλήσει μετα μανίας).

τι είναι λοιπόν ένα alternative reality game; ίσως ό,τι πιο κοντινό σε ταινία φαντασίας (sic) που ο πρωταγωνιστής είσαι εσύ. ένα adventure game όπου ο χαρακτήρας είσαι εσύ και όχι το cgi sprite εικονίδιο στην οθόνη. ένα παιχνίδι που μπορείς απλά να κάνεις τα πάντα, να επικοινωνήσεις με όλους τους δυνατούς τρόπους με όποιον πιστεύεις ότι μπορεί να σε βοηθήσει, να πάς σε όποιο μέρος πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο στοιχείο. τελικά, μια ουσιαστικά interactive μορφή ψυχαγωγίας.

αν τα παραπάνω δε πολυβγάζουν νόημα, ίσως το παρακάτω χιλιολινκαρισμένο quickstart guide για alternative reality games και ο φίλος μας το svelto (aka wikipedia) να διαφωτίσουν λίγο την κατάσταση.

όσο για το χαμένο κύβο, βρέθηκε πριν λίγες μέρες μετά από δυόμισι χρόνια αναζήτησης, πολλά λυμένα puzzles, πολλά έσοδα για την εταιρία που το οργάνωσε, και πολύ μα πάρα πολύ παιχνίδισμα από κόσμο που γούσταρε πολύ. ιδού τι είπε ο τύπος που τον ξέθαψε, ένα photostream από το τελικό κυνήγι θησαυρού και ένα σχετικό άρθρο. α. και μην το ξεχάσω. ο τύπος κέρδισε και £100,000. pas mal.

let the games begin!

further reading:
. the game, η πρώτη μάλλον ταινία στην οποία εμφανίζεται η ιδέα του alternative reality game.
. the beast, το πρώτο μεγάλο alternative reality game που όρισε και πολύ από την αργκό του χώρου.
. i love bees.
. blurring the line between games and life
. unfiction.
. arg net, πληροφορίες για τα πιο δημοφιλή alternative reality games.
. για όσους ήθελαν πάντα να γίνουν κατάσκοποι, the prague files.
. και για να ξεφύγουμε λίγο από τα αναμενόμενα, ένα alternative reality game λίγο διαφορετικό από τα άλλα: the human pet.

3 σχολιάκια:

AEon FluX είπε..

Την πρόσκληση για το 5 την είδες;

IdentityCafe είπε..

hey αγαπητε, ευρισκεσθε στο Τοροντο? ειμεθα γειτονοι!

φακίρης είπε..

aeon flux: την είδα την είδα! (την πρόσκληση) και θα την τιμήσω σύντομα. απλώς είμαι σε μια από εκείνες τις φάσεις όπου κοιμάμαι μέρα παρά μέρα και ο χρόνος κυλάει με ρυθμούς επικίνδυνους για τη σταθερότητα του σύμπαντος (u know).

identitycafe: toronto indeed, και κάργα ντάουντάουν. χαιρετίσματα στην απεκεί μεριά των niagara falls :]