Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2009

1234567890 seconds of love

ε ναι λοιπόν. σχεδόν μου διέφυγε, αλλά το σάββατο 14 του μηνού (κατά τη μιάμισι το βράδυ ώρα ελλάδας) συμπληρώθηκαν 1234567890 δευτερόλεπτα από την 1η ιανουαρίου 1970!

κάτι παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο δευτερόλεπτα δηλαδή. και θα μου πείς κλάιν (πήγα πρόσφατα θεσσαλονίκη και έχω ξανα-κόλλησα το μικρόβιο). και τι έγινε δηλαδή και ποιόν προσπαθείς να εντυπωσιάσεις με την πρωτοχρονιά του 70, τη στιγμή που είμαστε σε έντονη οικονομική κρίση και σε μεταμφιεσμένη προεκλογική περίοδο (πρόκειται για προεκλογική περίοδο μεταμφιεσμένη σε προεκλογική περίοδο).

εξηγούμαι λοιπόν.

σε ένα κόσμο μακρινό, μακριά από τα windows και τη micro-απαλότητα (η ζέβα κάνει τη διαφορά), στον κόσμο του linux, ο χρόνος είναι απόλυτος, αντικειμενικός και μετρά από την πρωτοχρονιά του 1970, από τη λεγόμενη unix epoch. και τι πιο φυσικό, τη μετράμε σε δευτερόλεπτα.

μιλάνε πχ δυο μηχανήματα μεταξύ τους και ρωτά το ένα το άλλο:
"δε μου λες ρε συ, γιατί έχω αποσυντονιστεί λίγο, τι ώρα είναι;"
και απαντά το άλλο φυσικά (δηλαδή με φυσικότητα):
"α, ναι μισό λεπτό, είναι 1235542193 δευτερόλεπτα από το unix epoch" (τόσα είναι τώρα που γράφω το post).

αναρωτιέμαι πώς και δεν υπάρχει καμιά λιακοπουλική θεωρία κατά την οποία κάθε 1234567890 αρχαιοελληνικά δευτερόλεπτα μετά από τη γέννηση του μεγάλου αλεξάνδρου (που όπως φαίνεται καλπάζει και για greatest greek) ξεχύνεται ένα βαρβάτο σπέρμα το οποίο αν γονιμοποιήσει την κατάλληλη (αρχαιοελληνική πάντα) μήτρα θα γεννηθεί τελικά ο mega-greek ηγέτης που θα μαμεί και θα δέρνει, θα βάλει στη θέση τους τους μη-ορθόδοξους (γιατί και ο μέγας αλέξανδρος λάτρευε την ορθοδοξία) και θα επαναφέρει την ελληνική κυριαρχία στο σύμπαν (και στους εξωγήινους -- αμ πώς).



η είδηση για τα δευτερόλεπτα via [slashdot].