Κυριακή, Σεπτεμβρίου 16, 2007

μία ψήφος στους μικρούς είναι χαμένη ψήφος
vs.
μία ψήφος στους μεγάλους είναι καμμένη ψήφος *

ήρθε λοιπόν η ώρα.

είχα μια περίεργη όρεξη φέτος και συζήτησα πολύ κόσμο σχετικά με το
- πώς κρίνει τις θέσεις των κομμάτων,
- τι σκοπεύει να ψηφίσει, και
- ποιό εκλογικό αποτέλεσμα θεωρεί καλύτερο για τη χώρα.
(τρία πράγματα που συμβαδίζουν μονάχα στους ψηφοφόρους-οπαδούς από ό,τι φαίνεται).

μετά από τις πολλές συζητήσεις λοιπόν δεν έχω πια όρεξη να συζητήσω πολύ ή/και να επιχειρηματολογήσω για κάτι. ίσως το μόνο συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι η πολιτική σκηνή είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό καθρεφτης της νοοτροπίας του κόσμου.

όσο το ξανασκέφτομαι τόσο πιο προφανές μου είναι. στην τελική, αν το σύνολο του κόσμου δε συμφωνούσε με την κατάσταση, ε, κάτι διαφορετικό θα γινόταν. και για να εξηγούμαι, όταν λέω "αυτή την κατάσταση" δεν εννοώ την κυβέρνηση της νέας δημοκρατίας, εννοώ το γενικότερο πολιτικό σκηνικό και την αυθαιρεσία και αναξιοπιστία που το χαρακτηρίζει. δεν είναι θέμα κομμάτων πια (όχι δηλαδή ότι το ένα είναι καλό και το άλλο είναι σκάρτο), ίσως ουτε και πολιτικών θέσεων, αλλά έχει να κάνει με την ίδια την ιδιότητα του βουλευτή ή του επαγγελματία πολιτικού.

ίσως (για παράδειγμα) όταν (και άμα) γίνει η αξιοκρατία τρόπος ζωής του συνόλου του κόσμου τότε να γίνει και μέρος του πολιτικού κόσμου. πάντως σχετικά με τον τίτλο του post, καλύτερα ψήφο σε ένα κόμμα που σε εκφράζει πιο πολύ από τα άλλα και ας είναι και σίγουρα εκτός βουλής.

* ο τίτλος εμπνευσμένος από κάποια γελοιογραφία στο ποντίκι που έφτασε σε με μέσω του κώστα αρβανίτη στο πρωινό πρόγραμμα του δίεση πριν αρκετές βδομάδες.

2 σχολιάκια:

ΠΡΕΖΑ TV είπε..

Οποτε ψηφιζουμε μικρα αριστερα κομματα!!Τους εχουμε δει τους αλλους...Καιρος να γνωρισουμε και κατι διαφορετικο...

Σοφία είπε..

Εγώ απέφυγα τις πολλές εκλογο-συζητήσεις όσο ήμουν Ελλάδα, γιατί όσο πιο πολύ συζητώ, τόσο πιο πολύ συγχίζομαι.

Μόνο δύο "συζητήσεις" (και χρησιμοποιώ τον όρο με την ευρύτερη έννοια) δεν απέφυγα: μια συζήτηση με έναν φίλο αργά κάποιο βράδυ, όπου αφού είπαμε διάφορες αερολογίες για το πόσο μας έχουν απογοητεύσει τα μεγάλα κόμματα, αποφάνθηκα ότι αν ήμουν Ελλάδα δεν θα ήξερα ποιον να ψηφίσω (κατά το ήμιση σωστό και κατά το άλλο ήμιση politically correct). Η απάντηση του φίλου μου: αν ήσουν Ελλάδα θα ψήφιζες ΛΑΟΣ και θα ξεμπέρδευες. Ζντουπ. Δεν ξέρω τι θα πρέπει να με ανησυχήσει περισσότερο, το τι δείχνει αυτή η απάντηση για τον φίλο μου ή το πόσο λίγο με ξέρει...

Η δεύτερη συζήτηση που δεν απέφυγα ήταν με την κομμώτριά μου (εδώ επρόκειτο για μονόλογο, και το μόνο που την έκανε συζήτηση ήταν η παρουσία μου). Η κομμώτριά μου ήταν παλιά και παθιασμένη πασόκα, που στις περασμένες εκλογές ψήφισε ΝΔ ελπίζοντας σε καλύτερες και περισσότερο προσοδοφόρες μέρες (που δεν ήρθαν). Στις φετεινές εκλογές δεν θα πάει καν στις κάλπες, γιατί έχει απογοητευτεί από όλους και όλα, απ' ό,τι κατάλαβα κυρίως επειδή δεν εκπληρώθηκαν κάτι ρουσφετάκια που τους είχαν υποσχεθεί. Για τις φωτιές ούτε λόγος - προφανώς η ανικανότητα συντονισμού των δυνάμεων πυρόσβεσης, οι αδικαιολόγητες απώλειες ζωών και το διεθνές ρεζιλίκι της χώρας δεν μετράνε τόσο όσο το ρουσφέτι που δεν έγινε.

I rest my case.