Παρασκευή, Φεβρουαρίου 01, 2008

crash test: online τηλεοπτικές ειδήσεις στα ελληνικά κανάλια

τον τελευταίο καιρό βλέπω συχνά το 10-λεπτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του skai τα μεσάνυχτα το οποίο μπορεί κανείς να δει όποτε θέλει από το skai.gr πατώντας στο "νέα - τελευταία ενημέρωση".

με αφορμή αυτό και μόνο, το online 10-λεπτο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων (το τονίζω γιατί σαν concept με εκφράζει απόλυτα: και online, και 10-λεπτο, και τηλεοπτικό), άρχισα να βλέπω και νέα από το site του skai και να διαβάζω και άρθρα συχνά-πυκνά.

από τα πολύ ευχάριστα features του site είναι ότι όταν κάποιο άρθρο αναφέρεται σε κάτι για το οποίο υπάρχει και σχετικό τηλεοπτικό ρεπορτάζ, μπορεί κανείς να δει το συγκεκριμένο κομμάτι του δελτίου που υπάρχει το ρεπορτάζ πατώντας στη χαρωπή τηλεορασίτσα που συνοδεύει το κείμενο:  

το site έχει και ένα ωραιότατο online αρχείο με όλα τα ρεπορτάζ ανά κατηγορία (κόσμος, πολιτική, σπορ, κτλ) αλλά και όλα τα επεισόδια από διάφορες ενημερωτικές (και μη) εκπομπές όπως πχ οι νέοι φάκελοι και η ελληνοφρένεια. τέλος, μπορεί κανείς να δει και το live πρόγραμμα πατώντας στο "live τηλεόραση" από την κεντρική σελίδα.

όσο να το κάνουμε με ψιλοξάφνιασε η οργάνωση αυτή και είπα να ρίξω μια ματιά να δω αν και άλλοι σταθμοί έχουν κάνει κάτι παρόμοιο. με μια πρόχειρη ματιά (και όπως φανταζόμουν) τα υπόλοιπα κανάλια (με μία μικρή εξαίρεση) δεν έχουν τίποτα σχετικό στα site τους. συγκεκριμένα η πρόχειρη αναζήτησή μου έδειξε τα εξής:

skai
online εκπομπές: κεντρικό δελτίο ειδήσεων, τελευταία ενημέρωση, πρόγνωση καιρού, ρεπορτάζ και εκπομπές ανά κατηγορία, κτλ όπως είπαμε και παραπάνω.
live stream: [εδώ] (το οποίο δε δουλεύει όμως συνέχεια)

mega
online εκπομπές: [mega γεγονότα]
live stream: όχι

ant1, alpha, star, alter
online εκπομπές: καμία
live stream: όχι

και τώρα τα βραβεία της εκπομπής μας.

- το oscar καγκουριάς πάει στον ant1 που έχει google ads στο site του.
- το oscar ζήτω-οι-online-ειδήσεις-σε-10-λεπτά πάει στον skai για προφανείς λόγους.
- το oscar σκουντούφλης πάει πάλι στον skai που έχει ακόμα πρώτη μούρη τη live αναμετάδοση του αγώνα ρεάλ-παναθηναϊκού ("η μάχη της ευρωλίγκας") ενώ και ο αγών έχει παιχτεί και ρεπορτάζ-άρθρα έχουν ανεβεί στο site (ε, μη νομίσετε ότι όλα δουλεύουν και στην εντέλεια).
- το oscar χαχανούλης πάει επίσης στον skai για το παιχνιδιάρικο όνομα που έχει το folder με τα γραφικά του site (Grafikoulia) στο οποίο βρίσκεται και η τηλεορασίτσα που χρησιμοποίησα παραπάνω.

5 σχολιάκια:

Manoliscus είπε..

Συμφωνώ και επαυξάνω, ω φακίρη.
Ο ΣΚΑΪ κατέχει τα πρωτεία διαδικτυακής ενημέρωσης και σε συνδυασμό με την Καθημερινή του ίδιου ομίλου εγώ τουλάχιστον έχω κλείσει από ΜΜΕ.

Ελπίζω το αμέσως επόμενο κανάλι που θ' ακολουθήσει να είναι η ΕΡΤ. Τι τους πληρώνουμε ντε;

sroutz είπε..

μιας και αναφερόμαστε στον ΣΚΑΪ, θέλω να σχολιάσω κάτι που μου τη σπάει. Έχει πάρει τα δικαιώματα φέτος για να μεταδίδει σε κάθε αγωνιστική της Ευρωλίγκα (μπάσκετ) έναν αγώνα κάθε Πέμπτη βράδυ. Μόνο που οι αγώνες δεν είναι πάντα συγκεκριμένη ώρα, όπως στο Ch.League. Χτες έπαιζαν Ρεάλ-ΠΑΟ στις 21:00, όμως το ΣΚΑΪ το έδειξε στις 21:30, όχι σε μαγνητοσκόπηση... αλλά "καθυστερημένα" ζωντανό (delayed live) όπως έγραφε και στο επίσημο site της Euroleague. Και δεν είναι η πρώτη φορά, το κάνουν συστηματικά! Τις προάλλες ο Ολυμπιακός έπαιζε σε κάποια ανατολική χώρα στις 19:30, και το έδειξαν... στις 21:30 ζωντανό! Αυτό θυμίζει εποχές ΕΡΤ-1, ΕΡΤ-2, είναι απαράδεκτο στην εποχή του live-streaming, double play, triple play, video-on-demand, multicasting, "live τηλεόραση" και δε συμμαζεύεται... Είναι απογοητευτικό ειδικά για τον ΣΚΑΪ που σε άλλα θέματα (συμφωνώ ότι) είναι χρόνια μπροστά. Με συγχωρείς που ξεφεύγω λίγο από το θέμα, αλλά χτες ο αγώνας πήγε στην παράταση και ήταν μεγάλο σπάσιμο που ήξερα ήδη το αποτέλεσμα.

φακίρης είπε..

manoliscus: ωχ καλά, την ερτ την ξέχασα τελείως! κακώς πάντως γιατί το site της είναι αξιοπρεπέστατο.

sroutz: ναι το ξέρω.. τρελό ξενέρωμα. αν δεις σχεδόν σε όλα τα αθλητικο-site τον βρίζουν τον skai για το delayed live. ποιός είναι ο τεχνικός λόγος που συμβαίνει αυτό, μήπως ξέρεις;

sroutz είπε..

O λόγος δεν είναι "τεχνικός" ακριβώς. Eννοώ, δεν οφείλεται στο ότι δεν έχουν παράθυρο στη δορυφορική σύνδεση, ή άλλα αναχρονιστικά. Eίναι ότι ο ΣΚΑΙ έχει σχεδιάσει κάθε Πέμπτη βράδυ να έχει αγώνα Ευρωλίγκας στις 21.30 και αμέσως μετά, στις 23.30, εκπομπή για την Ευρωλίγκα με παρουσιαστή το Γιώργο Σιγάλα.
Επιδιώκουν, δηλαδή, να κρατούν σταθερό το πρόγραμμά τους, που περιλαμβάνει Ελληνοφρένεια 20.45, Ειδήσεις 21.00, Αγώνας 21.30 και εκπομπή 23.30. (Θυσιάζοντας τι;)

Καλά μέχρι εδώ, αυτό το κάνουν και άλλα κανάλια, για άλλα αθλήματα. Όταν πχ το ΜΕΓΚΑ αγοράζει αγώνες της εθνικής, είναι στη συμφωνία οι εντός αγώνες να αρχίζουν 21.30 για να έχουν Ειδήσεις 20.00, pre-game 21.00, Αγώνας 21.30 και εκπομπή 23.30. Τους εξυπηρετεί και η ΕΠΟ, για να μη χάσει τον πελάτη... Ασφαλώς, όταν παίζουν εκτός έδρας στο Γέρεβαν χειμωνιάτικα, όσο και να προσπαθεί το ΜΕΓΚΑ (και η ΕΠΟ) δεν μπορεί να επιβάλει τον αγώνα να γίνει 21.30. Θα γίνει 19.30, θα τελειώσει 21.30, θα ακολουθήσει εκπομπή, και το ΜΕΓΚΑ δεν θα δείξει δελτίο ειδήσεων πριν τις 23.00.

Το ΣΚΑΙ, στην προκειμένη περίπτωση, δεν έχει ούτε την ισχύ για να επηρεάσει την ώρα διεξαγωγής του αγώνα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι πελάτης του ΠΑΟ, του Ολυμπιακού, του Άρη, ούτε καν πελάτης της Ευρωλίγκα. Ο ΣΚΑΙ είναι πελάτης του Supersport, το οποίο έχει τα δικαιώματα αυτών των αγώνων. Έχει αγοράσει για όλη τη σεζόν, έναν αγώνα κάθε Πέμπτη. Δεν τους ρωτάει κανείς τι ώρα θα αρχίσει ο αγώνας. Γι'αυτό και αυτοί αποφασίζουν μόνοι τους ότι θα αρχίσει 21.30. Όπως όταν δεν σε παίζανε τα άλλα παιδάκια και έπαιζες μόνος σου μπάσκετ στο δωμάτιό σου, με τη μπάλλα από αφρολέξ και το καλάθι με βεντούζες στη ντουλάπα. "καθυστερημένα" ζωντανός!

φακίρης είπε..

sroutz: αχά. χμ. δε θα μπορούσε να μου περάσει από το μυαλό ότι το θέμα είναι ότι "δε βολεύει το πρόγραμμα του σταθμού". τι να πω. πάω να ρίξω κανα σουτ στο καλάθι με τις βεντούζες στη ντουλάπα.