Παρασκευή, Φεβρουαρίου 08, 2008

ένα μέτρο για το μετρό, μια μετροσκόπηση σε άλλες πρωτεύουσες, και ένα αυτοσχέδιο θεατρικό (mini)


ένα μέτρο για το μετρό, το μίνι-ιστορικό:
- ανακοινώνεται ότι το αθηναικό μετρό αρχίζει να λειτουργεί δοκιμαστικά και μετά τα μεσάνυχτα παρασκευές και σάββατο από 1η φεβρουαρίου και για δύο μήνες.
- το νεό ωράριο δεν εφαρμόζεται εξαιτίας αντιδράσεων των εργαζομένων οι οποίοι πραγματοποιούν στάση εργασίας.
- τελικά το μέτρο για το μετρό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από σήμερα δοκιμαστικά.

φαντάζομαι δίκιο έχουν οι εργαζόμενοι που διαμαρτυρήθηκαν. δε ξέρω δυστυχώς τις λεπτομέριες του μέτρου και πώς θα καλυφθεί ο επικείμενος φόρτος εργασίας. από την άλλη καλώς χαρήκαμε και όσοι επιβάτες χαρήκαμε με την επέκταση του ωραρίου. το θέμα τώρα είναι ότι το μέτρο-μετρό θα λειτουργήσει δοκιμαστικά και ελπίζω τα πρώτα δείγματα από αυτούς τους δύο μήνες να τα επεξεργαστεί σωστά το υπουργείο μεταφορών.

από την εποχή των ολυμπιακών το 2004 που είχε γίνει μια ανάλογη επέκταση του ωραρίου λέγαμε άντε να δούμε μήπως κάποια στιγμή λειτουργεί μόνιμα το μετρό και μετά τα μεσάνυχτα. ευκαιρία λοιπόν τώρα να χρησιμοποιήσουμε το μετρό και να αποδείξουμε ότι η μόνιμη επέκταση του ωραρίου θα χαροποιούσε ένα σημαντικό ποσοστό των αθηναίων.

όπως και να έχει είπα να ρίξω μια ματιά στο ωράριο του μετρό σε άλλες πρωτεύουσες-μητροπόλεις της ευρώπης (και δυο bonus στην άλλη μεριά του ατλαντικού). είναι λοιπόν πρωτοποριακό, παράλογο, ή αυτονόητο να θέλουμε να λειτουργεί το μετρό και μετά τα μεσάνυχτα;

η μετροσκόπησις (εξίσου μίνι):

- berlin u-bahn (γερμανία)
οι περισσότερες γραμμές λειτουργούν και όλη τη νύχτα αλλά με πιο αραιά δρομολόγια. εδώ το επίσημο site της bvg και εδώ τα 24ωρα δρομολόγια όλων των μεταφορικών μέσων στο βερολίνο.

- paris metro (γαλλία)
το μετρό λειτουργεί περίπου 05:00-01:00am κάθημερινά και μια ώρα παραπάνω παρασκευές και σάββατα. εδώ το επίσημο site της ratp και εδώ το σχετικό άρθρο στη wikipedia.

- london underground (αγγλία)
οι γραμμές λειτουργούν περίπου 04:30-01:30am. εδώ τα δρομολόγια για όλες τις γραμμές από το επίσημο site και εδώ το σχετικό άρθρο στη wikipedia.

- roma metro (ιταλία)
το μετρό λειτουργεί καθημερινά 5:30am-23:30pm και 5:30-01:30am παρασκευές και σάββατα. οι πληροφορίες από το urbanrail, καθότι δε βρήκα τίποτα στα αγγλικά στο επίσημο site.

- madrid metro (ισπανία)
το μετρό λειτουργεί 06:00-01:30am όλη τη βδομάδα. οι πληροφορίες και πάλι από το urbanrail, καθότι δε βρήκα τίποτα στα αγγλικά στο επίσημο site.

- new york city subway (ηπα)
το μετρό λειτουργεί όλες 24ώρες όλες τις μέρες του χρόνου, εδώ το σχετικό άρθρο στη wikipedia.

- toronto subway (καναδάς)
το μετρό λειτουργεί περίπου 6:00-1:30am εκτός από την κυριακή που ξεκινά στις 9am. εδώ το επίσημο site που έχει τις πληροφορίες για το τελευταίο τρένο για κάθε σταθμό.

στις πραπάνω πόλεις λοιπόν που κοίταξα για τη μίνι-μετροσκόπηση, το μετρό λειτουργεί μέχρι τη 01.30am ή και παραπάνω τις παρασκευές και τα σάββατα. για την ακρίβεια με μόνη εξαίρεση τη ρώμη το μετρό λειτουργεί καθημερινά μέχρι τη 01:00am ή και παραπάνω.

σε άλλες πρωτεύουσες μπορεί βέβαια το μετρό να μη δουλεύει καθόλου μετά τα μεσάνυχτα, αν και θα υπέθετα ότι την παρασκευή και το σάββατο το μετρό λειτουργεί πιο αργά από ό,τι τις καθημερινές. να πούμε επίσης ότι το μετρό αποτελεί μόνο ένα από τα μέσα μαζικής μεταφοράς και πως σε πολλές από τις παραπάνω πόλεις όταν δε δουλεύει το μετρό, υπάρχουν (πιο αραιά) δρομολόγια με λεωφορία που καλύπτουν μέρος των διαδρομών.

όπως και να έχει, νομίζω ότι η παραπάνων μίνι-μετροσκόπηση είναι ένα καλό δείγμα για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

και κλείνουμε τη σημερινή εκπομπή μας με ένα ενδιαφέρον ιμπροβαιζέισιον-flash mob από τους φίλτατους improv everywhere.

ένα αυτοσχέδιο θεατρικό (μίνι-μάξι):

σε έναν κεντρικό σταθμό τρένου στην αμερική ένα μεγάλο μέρος των επιβατών που κινούνται στο εσωτερικό του σταθμού ξαφνικά μένει ακίνητο σαν να σταμάτησε ο χρόνος.



*η φωτογραφία στην αρχή του post via [contra]

5 σχολιάκια:

Ανώνυμος είπε..

Πολύ καλή και διαφωτιστική η έρευνα σου. Έκανα κι εγώ μια έκκληση να χρησιμοποιήσει ο κόσμος το μετρό εδώ.

Σοφία είπε..

Ωραίο το βιντεάκι. Είναι σαν αυτά τα silent parties που κάνουν καμιά φορά στους σταθμούς των τρένων, αλλά πιο πρωτότυπο :-)

Όσο για το μέτρο-μετρό, το βασικό είναι όσοι το υποστηρίζουν θεωρητικά, να το υποστηρίξουν και έμπρακτα τους επόμενους δύο μήνες και όχι μόνο.

φακίρης είπε..

aristofanis,σοφία: για να ειδούμε τι θα γίνει λοιπόν με την υποστήριξη που λέμε/λέτε/λένε.

ευχαριστίες και στον sroutz που μου έκανε παρατήρηση για ένα ορθογραφικό. αρχικά νόμιζα ότι φταίει ότι γράφω συνήθως 4-5 το πρωί. τώρα πιστεύω ότι έχω αρχίσει να το χάνω λίγο λόγω απόστασης (το ορθογραφικό έβγαζε μάτι εντωμεταξύ). χμ.

φακίρης είπε..

μερικά (ακόμα) σχετικά posts:
g700, arkoudos, anamorfosis.

sroutz είπε..

καλά νέα: μονιμοποίηση επέκτασης λειτουργίας ωραρίου σε μετρό και ηλεκτρικό, παρασκευή και σάββατο, 00:30 - 02:30, δηλαδή ουσιαστικά τελευταίο τρένο στις 02:00.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=889594