με αφορμή το post στις κόκκινες νύχτες και ένα-δυο comments που ανταλλάξαμε με τη σοφία μου ήρθε να γράψω κάτι τις που μου τη σπάει σε διάφορο κόσμο και στην ελληνική νοοτροπία γενικότερα.
είναι γνωστό ότι πολύς κόσμος είναι σχετικά ανελαστικός με τα περί οικολογίας. αυτό που με εκνευρίζει δεν είναι ότι δεν υπάρχει η διάθεση να κάνει κανείς πολύ μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά του που μπορεί να έχουν μεγάλες επίδραση αν γίνουν συλλογικά. αυτό που με εκνευρίζει είναι η νοοτροπία του στυλ "καλά. αποκλείεται να αλλάξει κάτι ό,τι και να λες. εδώ είναι ελλάδα και αυτά δεν πιάνουν". αυτό που με εκνευρίζει η γενικότερη αντιμετώπιση των πάντων μέσα από αυτό το πρίσμα. όχι μόνο για τα του περιβάλλοντος, αλλά και για το βόλεμα, το μέσο, τα περί αξιοκρατίας, κτλ.
επειδή για κάποιο άγνωστο λόγο δε μπορώ να συγκροτίσω τη σκέψη μου και να πω ακριβώς αυτό που θέλω, μάλλον μπορώ να συνοψίσω την βασική ιδέα στον παρακάτω διάλογο-template που έχω κάνει πολλάκις στο παρελθον με διαφορετικό κόσμο:
- α καλά, αυτό δε πρόκειται να αλλάξει ποτέ στην ελλάδα. γιατί αυτό, και κείνο και το άλλο, και το παράλλο, ...
- κοίτα. αυτό που σου λέω είναι ότι προφανώς δεν αλλάζουν τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη. αλλά πως να αλλάξουνε αν και εσύ που καταλαβαίνεις τη διαφορά, όχι μόνο αρνείσαι να κάνεις το "σωστό", αλλά ακυρώνεις και την όλη προσπάθεια;
- ρεε εδώ δεν είναι καναδάς λέμε. εδώ είναι ελλάδα. και ο γιος της τάδε του δείνα που πήγε να κάνει αυτό τελικά έκανε εκείνο, και ο θειός της παπαλάμπραινας είχε μια ανιψιά που μπλα μπλα, ...
- κοίτα. αν όση ώρα προσπαθείς να με πείσεις ότι αυτά τα πράγματα δε γίνονται την αφιέρωνες να πεις σε κανέναν άνθρωπο ότι αυτά τα πράγματα γίνονται τότε η greece-land θα ήτο ελάχιστα (αλλά αισθητά) διαφορετική.
Παρασκευή, Ιουνίου 08, 2007
μικρές πράξεις, μεγάλες αλλαγές
Posted by φακίρης at 10:31 μ.μ.
κατηγορίες: nootropia, paralogica
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
3 σχολιάκια:
Συμφωνώ κι επαυξάνω.
Εκείνο που δεν έχουν καταλάβει μερικοί είναι πως δεν είμαστε ποιοτικά διαφορετικοί από τους "άλλους", απλά πάμε 1-2 δεκαετίες πίσω. Σαν την οπισθοδρομική κομπανία ένα πράγμα.
Κι αυτό ισχύει σε πάρα πολλά θέματα, και θετικά (π.χ. χαμηλή εγκληματικότητα) και αρνητικά (π.χ. έλλειψη φροντίδας για το περιβάλλον).
Η μαγκιά είναι να συγκρατείς τα θετικά και να αλλάζεις τα αρνητικά, αλλά αυτή είναι μαγκιά που την έχουν πολύ λίγοι. Οι περισσότεροι απλά κολλάνε στο ωχαδελφέ και νομίζουν ότι είναι μάγκες.
Κι επίσης ευχαριστώ για τo λινκάρισμα στο ποστ :-)
Σωστός, πολύ σωστός. Είναι εντυπωσιακή αυτή η πεποίθηση του Έλληνα, που πιστεύω πηγάζει και στο γεγονός ότι είναι απομονωμένος, δεν ταξιδεύει πολύ.
όχι αν έχεις να πεις κάτι, πες το!